photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Zuid Holland >> G > Giessen Oudekerk, NH kerk preekstoel, 2007
previous | next
27-OCT-2007

Giessen Oudekerk, NH kerk preekstoel, 2007

De Kerk van Giessen-Oudekerk heeft een toren die een juweel is van bouwkunst en eigenlijk tot de zogenaamde Lieve-vrouwe torens gerekend kan worden. Er is een klein torentje tegen aangebouwd.

De kerk op zichzelf, is naar men vrij zeker mag aannemen, gebouwd tussen 1350 en 1400. Van oudsher is het gebouw een parochiekerk. Pas later in de 15e eeuw is de toren, die eveneens de Gotische bouwstijl vertoond, aangebouwd. Uit die heel vroege tijd van het kerkgebouw is slechts weinig bekend. Grafzerken met half uitgesleten inscripties geven als vroegste jaartal 1523. Alleen van de klok, gegoten door Butendic, is bekend dat die in het jaar 1446 is gegoten. Zoals bekend was het dorp Giessen-Oudekerk eens het belangrijkste dorp van deze streek. Reeds in 1329 werd hier een jaarmarkt gehouden. Daarvan zijn bewijzen in Hamakers "Rekeningen der Grafelijkheid van Holland., omdat betalingen op die datum bepaald waren. Ook is bekend een Regeling van het polderbestuur van 1382 en een stuk betreffende de deling der heerlijkheden Giessen-Oudekerk en Giessendam tussen Otto van Arkel en Willem van Brederode, hieruit blijkt dat ze ook nadien samen de kerk van Giessen-Oudekerk zullen onderhouden. Zij zeggen: "Daartoe zullen wij elk van ons een kerkmeester zetten." Toen reeds was er een schout en rechthuis in Giessen-Oudekerk. Verder is er bekend dat de ambachtsheerlijkheid van Giessen-Oudekerk verschillende keren na 1382 van eigenaar is verwisseld. Ook is bekend uit een exact van 1 januari 1514 dat de schout in Giessendam woonde en de onderschout Cornelis Dirkszoon in Giessen-Oudekerk. Ook was toen de kerk van Giessen-Oudekerk hoofdkerk. Want deze personen verklaren dat de pastoor hun heeft gezegd "dat er zijn tussen de 400 en 425 communicanten, daar die van Peursum mee inbegrepen zijn."


In het jaar 1838 is de kerk veranderd. toen is het oostwaartse gedeelte of koor de 24e juli voor afbraak verkocht, terwijl in hetzelfde jaar een kerkeraadskamer aan de kerk is gebouwd. de bekende dorpsschool, die nu wel iets het mooie dorp ontsiert, is ook in 1839 opnieuw opgebouwd. De Ned. Herv. Kerk van Giessen-Oudekerk met zijn zware bakstenen toren, werd in 1942 gerestaureerd. het gebouw met merkwaardig overhoekse steunberen, is een vrij zeldzaam voorbeeld van gothiek met Brabantse trekken.
Van de eenmaal grote kerk staat nog het éénbeukige schip. Hij is 15e eeuws en staat fier in ons dorp, dat - omdat er zeer weinig nieuwbouw is - ook weinig is veranderd. Ook is er in de kerk een mooie preekstoel vol ornamenten, koperen leeuwen, koperen zandloper en koorhek met jaartal 1657. Verder is in de kerk nog een groot bord van Jacobus Hoffman. Deze heer van Giessen-Oudekerk was in 1709 te Hoorn geboren. Hij overleed op 23 november 1793 en is in de Ned. herv. Kerk te Giessen-Oudekerk begraven. Deze Hoffman had de heerlijkheid van Giessen-Oudekerk gekocht. Wellicht uit ijdele overwegingen?

Hij was reeds Drost, dijk- en lindegraaf van Leerdam en men was er in de tijd wel van gediend om een pompeus wapenbord in de kerk te hebben met het devies "Spero dun Spiro". bepaald oud of adelijk doet dit wapen niet aan, wel is het zo dat deze heer wal wat voor de kerk heeft betekend, want zijn wapen komt ook voor op een koperen lezenaar op de preekstoel van de kerk.

Uit "Giessen-Oudekerk 600 jaar"


other sizes: small medium large original auto
comment | share