photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Noord Holland >> N >> Naarden >> prot gem Grote Kerk >> Gewelfschilderingen > Naarden Prot Gem Grote Kerk Gewelf Eliasa bespot [011] 2017 4778.jpg
previous | next
06-SEP-2017

Naarden Prot Gem Grote Kerk Gewelf Eliasa bespot [011] 2017 4778.jpg

Wikipedia: "Elisa (ook wel Eliza of Eliseüs; Hebreeuws: אלישע "Mijn God is redding", Elišaʿ, Tiberiaans Hebreeuws ʾĔlîšaʿ; Grieks: Ελισσαίος, Elisaios) is een profeet over wie geschreven staat in de Hebreeuwse Bijbel. Hij is de leerling van de profeet Elia en zijn opvolger na diens hemelvaart. De levensloop van Elisa is met name terug te vinden aan het einde van het Bijbelboek 1 Koningen en voor de rest in het Bijbelboek 2 Koningen. In de Rooms-Katholieke Kerk wordt zijn naamdag gevierd op 14 juni. Elisa was de zoon van Safat uit Abel-meholah; hij werd de dienaar en volgeling van Elia (1 Koningen 19:16-19). Zijn naam komt het eerst voor in de opdracht aan Elia om hem tot opvolger te zalven. Op zijn weg van Sinaï naar Damascus treft de profeet Elia hem aan terwijl hij met de runderen het land ploegt. Hij roept Elisa door zijn mantel over diens schouders te gooien. Hij neemt hem aan als zoon en roept hem tot het profetenambt. Tot het overlijden van Elia is verder weinig vermeld over Elisa. Hierna wordt gezegd dat hij 'een dubbel deel' van de geest van Elia heeft gekregen, en wel omdat hij de wonderbaarlijke hemelvaart van Elia heeft mogen aanschouwen. "

2 Koningen 2: "En hij ging vandaar naar Bethel. Toen hij langs de weg omhoog ging, kwamen er kleine jongens uit de stad. Die dreven de spot met hem en zeiden tegen hem: Kaalkop, ga op, kaalkop, ga op! 24 Hij keerde zich om, zag hen en vervloekte hen in de Naam van de HEERE. Toen kwamen er twee beren uit het woud en verscheurden tweeënveertig van die kinderen."

Nikon D4
1/80s f/7.1 at 100.0mm iso5600 full exif

other sizes: small medium large original auto
comment | share