photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Zuid Holland >> G >> Gouda >> prot gem Sint Janskerk >> Sint Janskerk Goudse Glazen > Gouda, prot gem Sint Janskerk, Goudse Glazen 24 [011], 2016 8268.jpg
previous | next
31-AUG-2016

Gouda, prot gem Sint Janskerk, Goudse Glazen 24 [011], 2016 8268.jpg

Phillipus predikend, genezend en dopend
De centrale voorstelling is de prediking van Philippus, genezing brengend aan zieken en kreupelen. Bovenin de Doop van de Kamerling.
Wikipedia: Volgens dit verhaal maakte een kamerling (kamerheer) deel uit van het gevolg van een hooggeplaatst persoon uit Afrika, die op weg was naar Jeruzalem om daar te bidden. Toen Filippus hem Jesaja hoorde lezen, vroeg hij hem of hij het ook begreep. De hoogwaardigheidsbekleder verzuchtte dat hij nooit les gekregen had en dus ging Filippus naast hem op zijn wagen zitten en begon hem te onderwijzen. Het toeval wilde dat de hoogwaardigheidsbekleder juist Jesaja's profetie van de Messias las en nadat de kamerling Filippus vroeg wie Jesaja precies bedoelde, begon hij hem te vertellen over Jezus. Nadat Filippus gesproken had, was de kamerling er zo van overtuigd dat Jezus de Messias was, dat hij zijn heer vroeg de wagen bij een water te stoppen om door Filippus gedoopt te worden.
In de schenkerszône Graaf Philippe de Ligne, heer van Wassenaar en eerste wereldlijke schenker van een raam.
Schenker: Graaf Philippe de Ligne, heer van Wassenaar
Glazenier en ontwerper: leerling uit atelier Dirck Crabeth naar ontwerp van de laatste (Gouda) – 1559

Nikon D4
1/640s f/7.1 at 42.0mm iso500 full exif

other sizes: small medium large original auto
comment | share