photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Noord Holland >> A >> Amsterdam >> Rooms Katholieke kerken Amsterdam >> Obrechtkerk > Amsterdam, RK Obrechtkerk 21 [053], 2016.jpg
previous | next

Amsterdam, RK Obrechtkerk 21 [053], 2016.jpg

Jan Stuyt (1868-1934)
Het front van het door Vermeulen in 1917/1918 gebouwde orgel. Het bestaat uit een naderhand iets vereenvoudigde middenpartij van vijf pijpvelden en twee hoge torens van een zeskantig model. Het is versierd met gesneden rankwerk.
Het hoogaltaar is een ciborium-altaar, dat wil zeggen een altaar met overhuiving. Dit altaartype, dat tot ontwikkeling was gekomen in Italië in de vroege Middeleeuwen, werd in de twintigste eeuw weer zeer populair. Reeds in het allervroegste ontwerp (1901) voor onze kerk was een ciborium-altaar ingetekend, dat echter in de kruisvormige bedaking van het uitgevoerde altaar afwijkt. Het door Stuyt ontworpen altaar heeft aan de voor- en achterzijde een ronde boog, waarboven een fronton. De opbouw van een en ander grijpt terug op de geveltop van de kerkgevel. Zelfs de ruitvormige decoratie is verwant. In de top van het voorfront is een reliëf aangebracht van Maria met het Christuskind, een voorstelling die grote overeenkomst vertoont met het tegeltableau in de geveltop van de hulpkerk (het pand rechts van de kerk). Op de hoeken staan vier beelden van heiligen, de patronen van de schenkers van het altaar.


other sizes: small medium large original auto
comment | share