photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Noord Holland >> W >> Weesp > Weesp, synagoge 16, 2014.jpg
previous | next
11-JUL-2014

Weesp, synagoge 16, 2014.jpg

Geschiedenis

De Synagoge is gelegen aan de Nieuwstraat 5 te Weesp. Het gebouw dateert uit 1840 en is een Rijksmonument.

1945. De voormalige Synagoge is na de oorlog in bezit gekomen van een garagebedrijf.

1983. Uitgave van het boek ‘De joodse gemeenschap van Weesp’ waardoor veel mensen geconfronteerd werden met in de oorlog gedecimeerde groep van ca. 60 joodse medeburgers. Mede door deze uitgave nam B en W van Weesp het initiatief om de toen te koop staande Synagoge te kopen.

1984. Het gebouw werd aangekocht, vervolgens gerestaureerd en verhuurd aan het arbeidsbureau.

1994. Vertrek arbeidsbureau uit voormalige Synagoge. De gemeente besloot het gebouw te verkopen. Er ontstonden plannen om het pand tot winkel te verbouwen. Voor dit commerciële initiatief werd een stokje gestoken. Er is toen een stichting opgericht met de naam ‘Behoud van de Weesper Synagoge’. Deze heeft vooral bij Joodse medeburgers uit het gehele land voldoende geld bijeengebracht om het gebouw te kopen.
Inmiddels werd ook de ‘Vrienden van de Weesper Synagoge’ opgericht. Deze stichting nam het beheer op zich en heeft door het werven van fondsen de inrichting gerealiseerd.
Door eigen werkzaamheid, zoals het organiseren van culturele activiteiten (exposities, lezingen, concerten) en inwendig onderhoud aan het gebouw, zorgen ze nu voor een sluitende exploitatie. De Synagoge werd 3 april 1997 weer in gebruik genomen. In oktober 2005 is de Synagoge weer in gebruik genomen voor de joodse eredienst. Regelmatig zijn er nu sjoeldiensten.

Nikon D5200
1/1000s f/8.0 at 26.0mm iso800 full exif

other sizes: small medium large original auto
comment | share