photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Groningen >> S >> Stadskanaal > Stadskanaal, PKN Poststraatkerk [021].jpg
previous | next
04-MAR-2009

Stadskanaal, PKN Poststraatkerk [021].jpg

view map

In het begin van de negentiende eeuw stond op de plaats van de Poststraatkerk het woonhuis van J.M. Kloppenburg. Hij voerde met gelijkgestemden vrome gesprekken in zijn achterhuis. Daar werd op 10 april 1835 de Gereformeerde Kerk geïnstitueerd. Tien jaar later werd op die plaats een nieuwe kerk gebouwd die in 1862 werd vergroot. In 1905 kreeg architect C. Linzel de opdracht een kerk te bouwen naar het model van de Gereformeerde Kerk te Winschoten. De inwijding van de kerk vond op 11 februari 1909 plaats.

In datzelfde jaar kwam ook het zalencomplex 'Eendracht' klaar.

Nadat in 1981 in de kerk zelf een grondige interieurvernieuwing plaatsvond, onderging in 2001-2002 'Eendracht' een volledige metamorfose.

Het gebouw voldeed niet meer aan de eisen van de tijd, maar ook door de verkoop van 'De Wijkplaats' was extra zaalruimte nodig. In maart 2002 werd dit nieuwe zalencomplex feestelijk in gebruik genomen.

Ook is toen een glazen verbinding met 'de Beune' gerealiseerd.

De naam 'Eendracht' bleef behouden. Deze naam doet denken aan 'het schip der kerk dat naar de morgen vaart' (gezang 319:2). Vanuit die gedachte kregen de nieuwe zalen ieder een eigen naam: de grote zaal: het 'ruim'; de kerkenraadskamer: 'stuurhut'; de keuken: 'kombuis'. Verder: 'fok', 'grootzeil' en 'want'. Beneden in de 'Beune': 'vooronder' en 'anker'. Op de begane grond: 'boeg' en 'radiokamer'; Boven: 'kraaiennest'.

In de verschillende zalen hangen schilderijen van gemeentelid Anne Lamfers. Onlangs heeft het orgel van de voormalige 'Wijkplaats' weer een plekje gekregen in het 'ruim’. Met dit gebouwencomplex hoopt de gemeente ook in de op 3O maart 2003 getekende federatie lange tijd goed vooruit te kunnen. (Boekje kerkentocht 2003 John de Grooth)


other sizes: small medium large original auto
comment | share