photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Osman | all galleries >> ISTANBUL >> Miniaturk / Minyatürk > Buyuk Postane
previous | next
19-SEP-2003

Buyuk Postane

The Grand Post Office Building, Architect Vedat Tek; Constructed between 1904-1905.
Büyük Postane binasının inşaatına Posta ve Telgraf Nezareti binası olarak hizmet vermek üzere 1905 yılında başlanmıştır. 1909 yılında inşaatı tamamlanan binanın mimarı Vedat Tek'tir.
Bina Sirkeci semtindeki Büyük Postane Caddesi üzerinde yer alır. Mısır Çarşısı ve Yeni Cami'ye yakın bir konumdadır. 4 katlı olan binanın girişi basamaklarla yükseltilmiş ve ön cephesinin her iki köşesi de öne çıkarılıp, yükseltilerek üzerleri kubbe ile kapatılmıştır. Binanın içinde 3 kat boyunca yükselen dikdörtgen bir orta mekan ve bunu çevreleyen odalar vardır.
Görkemli binanın cephesi yontma taş ve mermer... Tuğlalarını Vedat Tek özel olarak tasarlanmıştır. Binanın ana girişi, büyük ama çok büyük bir salona açılıyor... Salonun çatıya dek yükselen tavanı, turuncu ve mavi renk ağırlıklı camlarla kaplı... Salon, halka posta hizmetlerinin verildiği mekân... Üst katlara binanın her iki yanındaki mermer merdivenlerle çıkılıyor...Yapı o yılların en ileri yapım teknolojisine sahiptir.Cephedeki çıkmalar yapıya Deriklik katmış olup barok tarzında vurgularda yapılmıştır.
Bina 1927-1936 yılları arasında İstanbul Radyoevi olarak da hizmet vermiştir. Günümüzde İstanbul PTT Başmüdürlüğü olarak hizmet vermekte, giriş katında ise tam teşekküllü bir postane şubesi yer almaktadır

Canon PowerShot A60
1/1000s f/3.5 at 5.4mm full exif

other sizes: small medium original auto
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment