photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
MckennaGarza | all galleries >> root >> In Box > Ključne Prednosti Zdrava I Uravnotežena Ishrana
previous | next

Ključne Prednosti Zdrava I Uravnotežena Ishrana

zdrava ishrana može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti, visokog šećera u krvi, gojaznost i dijabetes tipa 2. Može poboljšati vaše raspoloženje i dati više energije.


Voće, povrće, mlečni proizvodi sa malo masti, integralne žitarice, nemasna riba i meso su dobar izbor. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem šećera, soli i dodatih šećera.


Održavajte Zdravu Težinu
Zdrava ishrana povezana je sa brojnim prednostima, uključujući zdraviju težinu, povećanu energiju i smanjeni rizik od bolesti poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2, i bolesti srca. Takođe pomaže u sprečavanju neuhranjenosti.


Zdrava ishrana je uravnotežena ishrana koja se sastoji od celokupne hrane sa malo soli, dodanih šećera, zasićenih i trans masti. Ovo uključuje konzumiranje voća, povrća, integralne žitarice i hrana bogata proteinima, poput mahunarki (pasulj i sočivo), orašastih plodova, semenki suncokreta, nemasnih mlečnih proizvoda i nemasnog mesa.


Velika količina dijetalnih vlakana je takođe važna.
Prevencija Srčanih Bolesti
Plan zdrave ishrane može sprečiti neuhranjenost. Takođe pomaže u smanjenju rizika od nezaraznih bolesti (NCD), poput srčanih bolesti. Zdrava ishrana može smanjiti krvni pritisak, holesterol i glukozu.


Jedite dve porcije ribe nedeljno i izbegavajte masno meso i kobasice. Jedite dve porcije ribe nedeljno i izbegavajte kobasice i masno meso.


Šaka orašastih plodova je takođe dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masti za srce. Zamena maslaca i svinjske masti pomoći će vam da smršate. Koristite maslinovo ulje, ulje repice ili biljna ulja bez tropskih sastojaka. Smanjite količinu soli tokom kuvanja i jedite manje upakovane i prerađene hrane. kada poželite da naučite najnovije informacije on zdravlje, you've to Kliknite ovde na https://www.v-clinic.eu/ sajt.


sprečavanje visokog krvnog pritiska
Zdrava ishrana može sprečiti visok krvni pritisak i smanjiti rizik od srčanih bolesti kod osobe. Zdrava ishrana uključuje širok spektar hrane koja spada u sve glavne grupe hrane. Ograničite hranu i piće sa visokim sadržajem natrijuma, šećera i zasićenih masti.


Izbegavajte prerađenu hranu i umesto toga odaberite sveže ili smrznuto povrće, voće, nemasne mlečne proizvode ili zamene za soju i nemasno meso. Obavezno pijte i puno vode i jedite hranu od celog zrna.


Kada odlučujete šta da jedete u skladu sa vašim životnim stilom i specifičnim potrebama, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom. Zdrava ishrana može smanjiti rizik od bolesti, održati zdravu težinu, povećati raspoloženje i dati vam više energije.


Prevencija dijabetesa tipa 2
Zdrava ishrana pomaže u sprečavanju dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i moždanog udara, kao i nekih vrsta raka. Zdrava ishrana takođe smanjuje rizik od gojaznosti i kod dece i kod odraslih.


Za zdravu ishranu ograničite unos slatkih pića i natrijuma i konzumirajte puno nemasne govedine, integralnih žitarica, voća i povrća. Izaberite mlečne proizvode sa malo masti i obogaćenu soju i konzumirajte dovoljno kalorija da biste ostali Siti.


Zdrava ishrana ne znači da se morate ograničiti ili odustati od hrane koju volite. Umesto toga, radi se o donošenju mudrih odluka koje pružaju mnoge prednosti, poput jačanja kostiju, zaštite vašeg srca, sprečavanje bolesti i povećanje raspoloženja.


Prevencija osteoporoze
Zdrava ishrana može pomoći u sprečavanju osteoporoze. Ovo stanje slabi kosti i povećava verovatnoću njihovog preloma. Ovo može biti posebno važno za žene nakon menopauze, kada prelom kuka ili kičme može drastično smanjiti kvalitet života.


Uključite hranu sa malo zasićenih masti i dodatog šećera u ishranu i usredsredite se na nemasne proteine, integralne žitarice i povrće. Koristite začinsko bilje i začine umesto gotovih začina. Ako ste zabrinuti za zdravlje kostiju, razgovarajte sa svojim lekarom o uzimanju dodataka kalcijuma i vitamina.


Prevencija problema mentalnog zdravlja
Zdrava ishrana će vam pomoći da održite zdravu težinu, sprečite bolesti i poboljšate raspoloženje. Plan zdrave ishrane uključuje hranu iz svake od pet kategorija hrane, kao i nemasne proteine i zdrave masti. Takođe je važno ograničiti potrošnju prerađene i rafinirane hrane.


Da bi vaš mozak pravilno funkcionisao, potrebne su mu hranljive materije. Mcmordi objašnjava da"njegovi neurotransmiteri zavise od aminokiselina i kofaktora koji se nalaze u drugoj hrani sa visokim sadržajem hranljivih sastojaka, uključujući celo voće, povrće, ribu i maslinovo ulje, kao i orašaste plodove, mahunarke, integralne žitarice".Mcmordi tvrdi da su aminokiseline koje se nalaze u proteinima i drugim hranljivim sastojcima iz hrane bogate hranljivim materijama, poput voća, povrća, ribe, maslinovog ulja i mahunarki, neophodne za rad neurotransmitera mozga.


Jedite zdrave grickalice poput pečenog slatkog krompira, voća ili tvrdo kuvanih jaja umesto onih sa puno šećera i natrijuma.


prevencija raka
Mnoge namirnice sadrže hranljive sastojke koji sprečavaju rak, usporavaju njegov rast i pospešuju zarastanje. Pokušajte da konzumirate sveže, neprerađene prehrambene proizvode.


Dijeta bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim proteinima pomaže u jačanju zdravog imunološkog sistema. Važno je imati zdrav imunološki sistem jer vam pomaže u borbi protiv infekcija, autoimunih bolesti i raka.


Izbegavajte slatka pića jer su povezana sa povećanim rizikom od raka. Umesto toga, pijte vodu, čaj, 100% voćni sok i ograničite unos sode na jednu ili dve porcije dnevno.

previous | next
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment