photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Marius Nistor | all galleries >> Cresterea canarilor, sticletilor si scatiilor >> Cresterea si inmultirea canarilor >> Bolile canarilor > Acarioza pielii
previous | next

Acarioza pielii

Etiologie:
Cunoscuta si sub numele de “raia picioarelor” datorita frecventei localizari la acest nivel al parazitului, este o boala care se intalneste la toate speciile de pasari salbatice sau domestice.
E povocata de un acarian Knemidocoptes pilae, un parazit tipic al tegumentelor. Femelele depun ouale la capatul galeriilor excavate in piele. Dupa aproximativ o saptamana larvele eclozeaza si migreaza la nivelul epidermului unde dupa mai multe naparliri ciclul evolutiv se incheie cu aparitia adultilor. Acestia se acupleaza iar femelele sapa galerii subepidermice unde traiesc timp de 3 luni fara sa iasa hranindu-se din secretiile naturala, hemolimfa, cataboliti celulari si celule moarte.
Patogeneza:
Transmiterea raiei se face prin contact direct de la pasarile parazitate la cele sanatoase, dar si indirect prin dispersia in mediul ambiant ale scumelor epidermice care vehiculeaza ouale de Knemidocoptes.
Simptomatologie:
Acestia produc leziuni in principal la nivelul picioarelor, dar si la nivelul ciocului.
Parazitoza este facilitata de carentele igienice, acarianul producand leziuni la nivelul picioarelor care capata un aspect crustos. Ingrosarea tesutului epidermic determina o descuamare a starturilor superficiale. Este de retinut ca acest acarian nu produce spoliere de nutrienti esentiali dar determina iritatie si suferinta fizica din cauza dificulatii mentinerii unei posturi normale pe bat. Cand infestatia cuprinde si ciocul/cera leziunile sunt similare celor care apar la picioare, mai putin grave dar care pot sa produca invaliditate si imposibilitatea ingerarii normale de alimente si apa.
Tratament:
Dezinfestatia ambientului cu produse pe baza de Piretro care sunt antiparazitare eficace dotate cu o buna margine de siguranta.
In cazul localizarii la nivelul picioarelor o pomada acaricida(unguent cu sulf) poate avea efecte mai indelungate.
Pentru dezinfestarea cuiburilor rezultate bune se obtin cu Frontline spray, o aplicare este suficienta pentru protectia cuibului timp de 3 saptamani.
Foarte eficace este folosirea ivermectinei diluata 1/9 cu propilen glicol administrat fie o picatura direct in cioc sau posterior la baza gatului.
La subiectii afectati grav se inoculeaza 0,1 ml sub cute, iar trei zile dupa o picatura la baza gatului. Chiar daca e medicamentul de electie, datorita reactiilor adverse care pot sa apara ramane totusi ca rezerva pentru canarii grav afectati.

www.biology.ualberta.ca/bsc/news23_2/fig3.jpg full exif

other sizes: small medium original auto
share
nacker15-Jun-2013 15:15
am shi eu o problema cu canarul meu are piciorushele ca in imagine shi la sigur are aceasta acarioza.daca shtie cineva careva unguente care au vindecat aceasta va rog sa-mi raspundetzo. multzumesc anticipat
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment