photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Marius Nistor | all galleries >> Cresterea canarilor, sticletilor si scatiilor >> Cresterea si inmultirea canarilor >> Bolile canarilor > Coccidioza
previous | next

Coccidioza

Patogeneza:
Coccidioza este o boala raspandita peste tot in lume si fara indoiala afectiunea parazitara cea mai importanta la pasari. Marea majoritate dintre coccidii fac parte din genul Eimeria, protozoare care prezinta un ciclu de viata in interiorul si altul in afara gazdei, transmiterea bolii facandu-se prin oochisti. Odata ingerati, acesti oochisti sub actiunea chimico-enzimatica a sucurilor digestive elibereaza sporozoitii ce invadeaza mucoasa intestinala. Urmatoarea faza de dezvoltare este inmultirea asexuata in urma carora rezulta merozoitii resposabili de distrugerea celulara si simptomatologia clinica. Dupa o complexa faza de inmultire sexuata ciclul evolutiv se inchide cu formarea de oochisti. Acestia ajung in materiile fecale si devin patogeni doar dupa sporulare. Oochistii sporulati sunt extrem de rezistenti la conditiile de mediu, putand supravietuii luni sau ani. Sunt deasemena rezistenti la marea majoritate a dezinfectantelor. Temperaturile mai ridicate de 60 si cele sub 0 grade Celsius sunt potential letale, la fel ca si un mediu uscat. Eimeriile sunt relativ specifice pentru fiecare gazda, in sensul ca fiecare specie este parazitata de una, doua specii. Asta inseamna ca gainile, ratele, gastele bolnave de coccidioza nu vor infecta si canarii de exemplu.
Epidemiologie:
Factorii importanti de retinut in epidemiologia coccidiozei sunt:
- oochistii rezista in mod indelungat in mediul ambiant;
- puilor nu li se transmite imunitatea materna;
- gravitatea infectiei este data de numarul oochistilor ingerati si speciei de Eimeria;
- imunitatea se dobandeste in mod secundar bolii si este mentinuta prin reinfestari continue;
- exista forme de coccidioza secundare infectiilor bacteriene;
- intr-o crescatorie infestata, pasarile sunt parazitate de coccidii aflate in toate fazele ciclului lor evolutiv.
La canari, ca si la alte pasari de colivie, formele acute de coccidioza sunt rare, mai frecvente fiind manifestarile subacute sau cronice care decurg fara simptomatologie evidenta. Momentul cel mai critic in care se poate contacta boala este intarcarea puilor, cand acestia sunt introdusi in voliere comune pentru a exersa zborul. Practic intre 5 si 10 saptamani puii sunt expusi contagiului deoarece traiesc in voliere in grupuri comune, fiind suficient un singur cuib infectat de catre femela care ii hraneste.
Simptomatologie:
Simptomele care apar sunt nespecifice, generice: scadere progresiva in greutate, umflarea penelor, scaderea performantelor productive si reproductive si diaree putin evidenta.
Se disting doua forme de Coccidioza intestinala si cecala.
Coccidioza intestinala: Este caracterizata de o enterita catarala seroasa care poate cuprinde intreg intestinul. Dejectiile sunt fluide, sero-catarale, rar sanguinolente de culoare albicioasa putand contine mici cantitati de mucus. Penajul din jurul cloacei se aglutineaza, iar abdomenul se tumefiaza. Apare asa numita diaree alba, spre deosebire de cea rosie din Coccidioza cecala. Diareea nu este grava si poate fi confundata cu o enterocolita sau un sindrom al fecalelor moi. O caracteristica interesanta este alternanta momentelor cu diaree grava cu emisii de fecale aproape normale, in relatie directa cu ciclul evolutiv al parazitului. Confirmarea diagnosticului se face prin punerea in evidenta a coccidiilor la examenul microscopic al dejectiilor proaspete.
Coccidioza cecala: Forma cea mai grava, fiind caracterizata de o diaree hemoragica in care dejectiile lichide sunt transformate in sange. Este rara la Passeriforme, mai frecventa la pui, putand sa se manifeste uneori inaintea perioadei de intarcare.
Preventie si tratament:
Unicele medicamente compatibile cu canarii sunt analogii de tiamina printre care si amprolium, sigur si lipsit de toxicitate singura problema fiind dozarea corecta.
In terapie sunt disponibile trei tipurie de produse:
1. Sulfamidicele - fiind eficace urmatoarea asociere: Diaverdina1%+Slfadimetossina1%+Sulfachinossalina2% in doza de 5ml/l apa de baut timp de 5-6 zile
2. Amprolium care datorita lipsei de toxicitate poate fi folosit pe durata mai lunga. Este folosit atat in preventie cat si in tratament. Amprol-sol 12% - in doxe cuprinse intre 2-4 ml/l apa de baut timp de 6/8 zile in functie de gravitatea bolii.
3. Toltrazuril ultima dintre moleculele anticoccidice activa pe toate formele de coccidii(Eimeria, Isospora, Atoxoplasma).
Caracteristicile sale cuprind:
- eficacitate pe toate genurile de coccidii;
- actioneaza in toate stadiile intracelulare din ciclul de viata al coccidiilor;
- larga arie de siguranta;
- inducerea imunitatii;
- actiune anticoccidica rapida intre 2 si 4 zile;
- compatibilitate cu alte medicamente utilizate in canaricultura;
- fenomene tardive de farmacorezistenta.
Baycox aceasta este denumirea comerciala este solubil in apa si se administreaza in doza de 2ml/l apa timp de 2 zile. In formele grave tratamentul se va repeta dupa o pauza de 3 saptamani pentru inca 2 zile.

http://www.jphmvkpj.gov.my/Parasitology/images/Coccidia/Eimeria_life_cycle_usda.jpg full exif

other sizes: small medium large original auto
share
medine 03-Jun-2014 06:16
Buna dimineata. Am un pui care are scaun cu sange si apos albicios. Nu prea mananca si se odihneste mai mult. Puiul are cam 25 de zile. Nu vreau sa il sacrific ptr ca este mascota casei. Va rog sa imi spuneti ce tratament pot sa-i dau. Scaunul cu sange il are de o zi :(. Daca sta langa alti pui, pot lua si ei? Astept raspuns pe mail. Multumesc.
cosmin 10-Nov-2013 12:57
Am un canar de 1 an si jumatate si azi l-am gasit mai mult stand pe jos, cu penajul usor umflat, dand mereu sa inchida ochii de parca ar fi foarte obosit. Are diaree alba severa, probabil de la salata sau mar. Am aruncat salata simarul, salata jur ca nu-i mai dau, i-am pus seminte noi de baza pt canar si ou fiert. Abia a gustat din seminte si a baut apa, dar tot pleostit sta. Ce trebuie sa fac?
tulic mihai 02-Feb-2013 12:08
va rog spunetimi doyajul la tratament canari la amprolium
Vald 05-Apr-2011 21:32
oricum foarte reusit site-ul. Felicitari. Sunt putini care aduc informatii despre patologia aviara. Si eu sunt pasionat
Guest 31-Mar-2011 17:03
coccistop
carolina 29-Sep-2009 08:50
buna ziua.va rog sa mi spuneti ce trebuie sa le dau la canari ptr.diaree sunt puiuti frumosi care nu au un an.cu mii de multumiri astept raspuns
alina_nastasa 22-Aug-2009 11:03
canarii mei sunt pui,au 4 luni,si au diaree.ce sa le dau sa se faca bn?am mai avut un pui si a murit,tot de la diaree.asteptam raspuns!va multumim.
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment