photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Maritim Modellklubb | all galleries >> Bilder fra klubbmøter >> November 2023 > Dekalene er egenproduserte og printet ut på dekalpapir - både hvitt og gjennomsiktig - på en blekk-fotoskriver.
previous | next
22-Nov-2023

Dekalene er egenproduserte og printet ut på dekalpapir - både hvitt og gjennomsiktig - på en blekk-fotoskriver.

Har man liten flymodell så må man ha små dekaler, og det er ikke noe man får kjøpt i sin lokale hobbysjappe, eller fra nettbutikken i Japan for den del. Man må altså lage dem selv!

Jeg vil tro at inntil flere av oss husker 1970-tallets Airfix-flymodeller som ble levert med vannoverføringsmerker, dekaler, hvor det var trykket rundeller og bokstaver og hakekors og andre hieroglyfer som skulle overføres til den ferdig malte modellen? Man klipper ut et dekal, væter det med vann, og så løsner limet som fester dekalet til bærearket og man kan skyve det over på modellen, så tørker det der og sitter fast.

Jeg har fått tak i dekalark med både hvit og transparent bakgrunn fra blekkskriveren.no, de koster noen kroner pr ark men i 1/700 må de sies å være ufattelig drøye i bruk! Jeg bruker tegneprogrammet Inkscape til å lage fritt skalerbar vektorgrafikk som så skrives ut på en god foto-blekkskriver med skyhøy oppløsning. Utskriften blir så gitt et par runder med akrylbasert klarlakk fra sprayboks, blekket blir dermed forseglet mellom dekal-bærefilmen og et lag plast på toppen og vil ikke ta skade av vannet man bruker for å overføre dekalet til modellen.

Det eneste minuset her er at bærefilmen på arket er én stor bit. På profesjonelle dekaler er jo bærefilmen tilpasset det enkelte dekalet og de kan overføres ett og ett - det skjer ikke her. Man må klippe/skjære veldig presist rundt det enkelte dekalet man skal overføre. Og printere skriver ikke hvitt, så man må i så fall først legge på et hvitt bakgrunnsdekal og så et motivdekal oppå der som har gjennomsiktig bakgrunn. Men det fungerer!

FujiFilm X-T2
1/200s f/8.0 at 60.0mm iso6400 full exif

other sizes: small medium large original auto
previous | next
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment