photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Gelderland >> A >> Acquoy > Acquoy, Toren NH kerk, circa 1970
previous | next
22-NOV-2007

Acquoy, Toren NH kerk, circa 1970

Al tijdens de bouw van deze toren in de 15de eeuw ging het mis. De boel begon te verzakken. En sindsdien is het ook niet meer goed gekomen. De toren staat al die tijd al meer dan een meter uit het lood. Hij is nooit omgevallen en daar is ook een goede reden voor. Onder de toren ligt namelijk het graf van een zekere mevrouw Pisa. En die Italiaanse toren staat toch ook nog steeds overeind.

Cornelia Pisa (1877-1941) was gehuwd met ds. Nicolaas Hendrik Kuipéri (1875-1946). Zij zijn mijn grootouders. Pijk Kuipéri.

De toren van Ackoy is ongeveer 17,5 meter hoog. Net als het oude kerkgebouw wordt ook de toren al in dom-rekeningen, die uit 1395 dateren, genoemd. Met de bouw werd al vóór 1371 begonnen in opdracht van de heren Van Voorne. De toren is opgebouwd uit baksteen in een Kempische, laatgotische stijl met overhoeks aangebouwde steunberen.

Reeds tijdens de bouw begon de toren te verzakken: Dat is te zien aan de correctie die halverwege is aangebracht. Hij bestaat nu uit twee geledingen, de derde is in 1674 door een storm met onweer omgewaaid, maar werd er later weer opgebouwd zoals blijkt uit tekeningen uit die tijd.

Aan de noordzijde is een traptoren met ronde spiltrap tegen het gebouw gemetseld die de verdiepingen onderling verbindt. De ingangsdeur bevindt zich in de westmuur. In 1844 zag men zich echter genoodzaakt de derde geleding, die voorzien was van galmgaten en een tentdak, af te breken. In de tweede geleding zijn toen ook galmgaten gehakt. Want de klokkestoel met klok werden daar geplaatst. Ook het schip van de kerk is in dat jaar onder handen genomen. Aan de voet van de toren is ene mevrouw Cornelia Pisa begraven...........deze toren zal nooit omvallen.

HP HP pst3200

other sizes: small medium large original auto
comment | share