photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Maritim Modellklubb | all galleries >> Bilder fra klubbmøter >> September 2023 > Ståle Sanneruds egenhendig 3D-printede byggesett av et lasteskip, 1/700 skala
previous | next
17-Sep-2023

Ståle Sanneruds egenhendig 3D-printede byggesett av et lasteskip, 1/700 skala

Modellen skrives ut opp-ned i printeren, den flate "foten" på hver komponent er festet til en print-plate som nedsenkes i et kar med flytende resinplast som der herdes av UV-lys på en LCD-skjerm under karet i noen sekunder, plasten går da fra fast til flytende form der den er belyst. Så heves printplaten 0.05 mm opp og prosessen gjentas - det er altså 20 lag med print pr millimeter. Å printe ut noe som skipsskroget vist her tar dermed fort 7-8 timer.

Når utskriften er ferdig må delene vaskes grundig i isopropyl-alkohol (blårens) for å fjerne rester av flytende resinplast som enda sitter fast på overflaten, så må det hele få lov til å tørke, og til slutt sluttherdes delene UV-lys i noen minutter. Når dette er gjort kan print-støttene, de tynne søylene som holder delen fast til "foten" under utskrift, klippes vekk og delene er klare til bruk.

Materialkostnaden på det du ser her er 30-40 kroner. En printer koster fra ca 2.500 kroner og oppover, dette er skrevet ut på en billigmodell.

FujiFilm X-T2
1/50s f/5.6 at 56.0mm iso6400 full exif

other sizes: small medium large original auto
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment