photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Noord Brabant >> L > Lennisheuvel, sint Jozefkapel 17 [018], 2017.jpg
previous | next
02-APR-2017

Lennisheuvel, sint Jozefkapel 17 [018], 2017.jpg

Z ondag 26 september 2010 is de St.Jozefkapel door pastoor Harry van den Tillaart ingewijd. Alle inwoners van Lennisheuvel waren uitgenodigd om deze bijzondere gebeurtenis bij te wonen. Caspar Willers en Paul Simons vertellen in dit artikel wat er allemaal aan de inwijding van de St.Jozefkapel vooraf is gegaan.


Het verhaal begint in november 1981 als Caspar Willers en zijn vrouw Ria in Lennisheuvel komen wonen. Cees Nooren vertelde toen terloops dat er in de buurt van hun huis lang geleden een kapel moet hebben gestaan. Cees had dat gehoord van Jaan Vissers, de vorige bewoonster van het huis. Aanvankelijk is er met het verhaal van Cees Nooren niets gedaan. Maar naarmate Caspar meer belangstelling kreeg voor de historie van Lennisheuvel groeide het idee om de kapel in Lennisheuvel terug te brengen. Bij voorkeur op de plek, of zo dicht mogelijk in de buurt van de plek, waar de kapel vroeger heeft gestaan. Volgens een oude handgetekende kaart is dat nabij het huidige kruispunt Lennisheuvel-Armehoefstraat.
Toen na veel overleg het besluit was gevallen om de kapel daadwerkelijk te gaan bouwen gingen de ontwikkelingen snel. Er werd een stuurgroep opgericht bestaande uit de heren Fred de Jong (voorzitter), Harry Eijkemans (secretaris), Ad vd Breekel (namens Stichting Rond Kerk en Orion), Henk van Oosterhout (namens St.Theresiaparochie), Paul Simons (architect), Cees Nooren en Caspar Willers. Vervolgens werd een afspraak gemaakt met wethouder Ger vd Oetelaar die de stuurgroep alle medewerking toezegde. Ook beloofde hij te helpen met de financiering middels Streekrekening Het Groene Woud. Toen de gemeente ook nog een stuk grond aanwees en bereid was het bestemmingsplan aan te passen voor de bouw van een kapel ging architect Simons aan het werk.
De inwoners van Lennisheuvel werden twee ontwerpen voorgelegd: een kapel in Romaanse stijl en een kapel met een Gotische karakter. Laatstgenoemde kreeg de meeste stemmen, wellicht juist vanwege de smaakvolle combinatie van stijlen. De bouw is Gotisch, de ramen zijn Romaans en de poort is uitgevoerd in Art Deco stijl. Ook de patroonheilige is op democratische wijze door de inwoners gekozen. Men mocht een gemotiveerde voorkeur uitspreken voor een van de volgende kandidaten: St.Antonius, Driekoningen, St.Franciscus, St.Jozef en St.Jacobus. St.Jozef, de partner van Maria en pleegvader van het kindje Jezus, is uiteindelijk gekozen als meest aansprekende patroonheilige voor de kapel in Lennisheuvel.
De St.Jozefkapel is bijna helemaal door vrijwilligers gebouwd. Met respect voor alle andere vrijwilligers mag de naam van uitvoerder Leo van den Heuvel niet onvermeld blijven. Ook Henk van Oosterhout en Henk van de Sloot hebben veel werk verzet. Dank aan alle vrijwilligers die aan de bouw van de St.Jozefkapel hebben meegewerkt. Dank ook aan alle bedrijven en particulieren die een financiële of materiële bijdrage hebben geleverd aan de bouw van de St.Jozefkapel. Het leeuwenaandeel daarvan komt voor rekening van de Streekrekening Het Groene Woud en de Provincie Noord-Brabant. Maar de bouwers zijn ook kleinere sponsors dankbaar zoals de mevrouw die het beeld van St.Jozef heeft geschonken. Caspar, Paul en alle andere mensen die betrokken zijn bij de bouw van de kapel zijn apetrots op het eindresultaat. Terecht. De St.Jozefkapel is een bouwkundig meesterwerk. Een kunstwerk dat beanwoordt aan de religieus-nostalgische gevoelens van de initiatiefnemers: een plaats voor rust en bezinning; de wedergeboorte van een historisch kleinood in het kerkdorp Lennisheuvel.

Sony Alpha NEX-5N
1/125s f/5.6 at 18.0mm iso100 full exif

other sizes: small medium large original auto
comment | share