photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Zuid Holland >> H > Haastrecht, RK kerk Sint Barnabas 12 [040], 2014.jpg
previous | next
30-SEP-2014

Haastrecht, RK kerk Sint Barnabas 12 [040], 2014.jpg

Barnabas

De parochie heeft als titel de naam Sint Barnabas. Barnabas betekent “Zoon van Vertroosing”. Barnabas heette eigenlijk Jozef, en is geboren uit de stam van de Levieten op het eiland Cyprus. Hij is een boer met veel land en bezittin­gen. Hij hoort over Jezus door de prediking van de apostelen en geeft zich daar voor gewonnen. Hij ver­koopt zijn bezittingen en de opbrengst schenkt hij aan de apostelen. Hij ging ook op weg en stelde zich be­schikbaar voor de jonge kerk. Hij had een goed karakter en bemiddelde bij diverse problemen. Bij ruzie zorgde hij voor een goede oplos­sing; daarom noemen ze hem zoon van vertroos­ting.

Barnabas werd bevriend met Paulus en bracht Paulus bij de Apos­telen en zei dat hij goed te vertrouwen is. Paulus was naar Jeruzalem gevlucht omdat hij werd gezocht door de Joden want eerst had hij Jezus vervolgd maar hij was tot de ontdekking gekomen dat zij geen sekte waren. In Jeruzalem kon Paulus geen contact krijgen met de christe­nen. Hij hoorde dus nergens bij en Barnabas heeft Paulus dus in contact met de apostelen gebracht.

In het gebied Antiochië zijn veel mensen in Christus gaan geloven er is daar veel verteld door de apostelen. Er is daar iemand nodig om een kerk te vormen samen met de nieuwe gelovi­ge mensen en te leiden en het evangelie te vertellen. Barnabas werd vanuit Jeruzalem naar het gebied Antiochie gezonden en Paulus was in Tarsus en werd door Barna­bas ge­vraagd mee te reizen naar Antiochie omdat het daar zo gegroeid was en dus heel groot en veel te doen was voor hen. De mensen werden daar de eerste Christenen genoemd. Later gingen ze weer verder naar andere gebieden op missie­werk. Het geloof gingen ze rondreizend verder vertellen. Barnabas en Paulus maakten samen vele reizen en beleefden verschillende avonturen.


De kerk, als gebouw

De voorgevel
Het oudste beeld van de kerk was het "Salvator"-beeld in de nis van de voorgevel. Dit beeld is vervangen door een veel kleiner H.Hart­beeld. Daarboven staat nog altijd het woord "Salvato­ri", "aan de Verlosser toege­wijd".



De voorgevel van de kerk
De parochiekerk van de paus, de St.Jan van Lateranen, was oor­spron­kelijk ook aan de Verlosser toege­wijd. Zo ontstond het gebruik om andere kerken deze zelfde titel mee te geven als teken van eenheid met de paus. Bovenin ziet u een gelijkzijdige driehoek, symbool van de H. Drieeen­heid.

Sony Cyber-shot DSC-W290
1/200s f/4.5 at 13.7mm iso80 full exif

other sizes: small medium large original auto
comment | share