photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
BAS Photography | all galleries >> Galleries >> Bisericile dintre blocuri / Churches of blocks > Biserica Domneasca "Sfantul Anton" - Curtea Veche
previous | next

Biserica Domneasca "Sfantul Anton" - Curtea Veche







Aflata in centrul fostei curti domnesti, Biserica Sf. Anton este situata īn Str. Sepcari, 22 bis, sector 3, este cunoscuta si sub numele Biserica Curtea Veche sau Biserica Buna Vestire.

Biserica Sf. Anton este considerata cea mai veche constructie din Bucuresti, ctitorie a domnitorului Mircea Ciobanul, 1545-1554, adapostind mormāntul domnitorului Mircea Ciobanul.

Intre 1558-1559 s-a refacut Curtea Domneasca unde si-au stabilit resedinta fiii sai Patrascu Voda, Radu si Mihnea Turcitul.

Biserica Sf. Anton a suferit distrugeri, refaceri si modificari.

Matei Basarab o reface dupa ce a fost incendiata si jefuita (1611). Jefuita din nou de invazia turco-tatara, Biserica Sfantul Anton este refacuta de domnitorii Grigore Ghica (1660-1664) si Gheorghe Duca (1673-1678).

Turnul-clopotnita a fost construit sub Grigore Ghica si Serban Cantacuzino este refacut mai tārziu de Constantin Brāncoveanu. Reparatii si transformari a mai suferit īn vremea domnitorilor Constantin Mavrocordat si Nicolae Mavrocordat, sec.XVIII.

Biserica Sf. Anton a fost grav afectata de cutremurele si incendiile din prima jumatate a sec.XIX.

Primeste hramul "Sf. Anton" preluat de la o biserica din apropiere distrusa complet de incendiul din 1847, care a afectat o mare parte a orasului vechi.

Arhitectul J. Schlatter aduce numeroase modificari. Restaurari stiintifice s-au facut la īnceputul sec.XX. Aceste restaurari au apropiat biserica de forma ei initiala.

Biserica este de tip triconc cu pronaos, naos cu abside laterale, absida altar. Naosul este acoperit de o bolta cilindrica unitara, īntrerupta de o turla īn dreptul absidelor laterale. In pereti sunt 4 nise īn arc. Absida altarului cuprinde īn ziduri spatiile pentru diaconicon si proscomidie. Catapeteasma bisericii Sfantul Anton dateaza din 1852 fiind realizata de sculptorul Babic, cu influente post brāncovenesti.

In 1852 Biserica Sfantul Anton a fost pictata integral de Constantin Luca si Misu Popp. Biserica a fost pictata īn stil neoclasic, iar fresca turlei apartine pictorului I. Mihail (1935)

Din inventarul bisericii Sfantul Anton au mare valoare artistica: o anafornita donata de Constantin Ipsilanti, 1802-1809 cu motive florale si stema reunita a Tarii Romānesti si Moldovei; o tava de argint donata de C. Brāncoveanu, īn 1695; un artofor de argint, īn forma de biserica, daruit de Constantin Moruzi īn 1800; un potir de argint.


other sizes: small medium original auto
previous | next
share