photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Gervan | all galleries >> Travel >> Mexico > Chitchén Itzà, Kukulcan
previous | next
Dec 2005

Chitchén Itzà, Kukulcan

Kukulkan ("Plumed Serpent", "Feathered Serpent") is a god in the pantheon of Maya mythology.

El Castillo in Chichen Itza served as a temple to Kukulkan. During the spring and fall equinoxes the shadow cast by the angle of the sun and edges of the nine steps of the pyramid combined with the northern stairway and the stone serpent head carvings create the illusion of a massive serpent descending the pyramid. Source:Wikipedia)


*****



El Castillo of de Piramide van Kukulcán is een trappiramide in Chichén Itzá. Deze piramide is een van de bekendste bouwwerken van Mexico, en is in de 9e eeuw gebouwd door de Maya's.

El Castillo diende als tempel voor de god Kukulcán (bij de Azteken bekend als Quetzalcoatl). Het is een trappiramide met trappen aan vier kant en een plateau met tempel op de top. Elke trap bestaat uit 91 treden. De vier trappen hebben dus in totaal 364 treden. Als men het bovenste platform meerekent, heeft de piramide in totaal 365 treden, evenveel als er dagen in een jaar zijn. De piramide is 24 meter hoog, 30 inclusief de tempel. Zoals bij meer Meso-Amerikaanse piramiden is El Castillo gebouwd op een oudere piramide. Archeologen hebben een opening naar deze oudere piramide blootgelegd, waardoor de piramide ook van binnen te bezichtigen in. Binnenin de piramide bevindt zich de troon van Kukulcán, gehouwen uit steen en jade.

De tempel is wereldbekend om een verschijnsel dat twee keer per jaar plaatsvindt, namelijk tijdens het lentepunt en het herfstpunt. Op deze dagen vallen de schaduwen zo langs de trappen, dat het op kruipende slangen lijken. Dit is een verwijzing naar Kukulcán, wiens naam 'gevederde slang' betekent. Mogelijk is de opdracht tot het bouwen van de piramide gegeven door Kukulcán persoonlijk, dat wil zeggen door Topiltzin Quetzalcoatl, de Tolteekse heerser van wie men vermoedt dat hij later als Kukulcán als god is vereerd. (Bron:Wikipedia)

Pentax Espio 200

other sizes: small medium large auto
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment