photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Marjan Schavemaker | all galleries >> Galleries >> Somewhere in The Netherlands - 1 > Kasteel Huis Doorn
previous | next
11-JUL-2009 Marjan Schavemaker

Kasteel Huis Doorn

Doorn view map

Keizer Wilhelm II

Prinz Wilhelm von Preussen wordt in Berlijn geboren op 27 januari 1859 als oudste zoon van Kronprinz Friedrich en Princess Victoria van Engeland. Via zijn grootmoeder, koningin Victoria van Engeland, is Wilhelm met bijna alle regerende vorstenhuizen van Europa nauw verwant. In 1881 huwt hij Auguste-Victoria von Schleswig-Holstein.
Duitsland draagt in 1888 zowel keizer Wilhelm I als, na een regeringsperiode van slechts negenennegentig dagen, diens zoon keizer Friedrich III ten grave. Zo wordt Wilhelm II al op 29-jarige leeftijd koning van Pruisen en Duits keizer. Hij vervangt ervaren raadgevers door een Persönliches Regiment en met zijn eigenzinnig politieke optreden lokt hij al snel kritiek uit in binnen- en buitenland.
Wilhelm ziet het in 1914 als zijn plicht om Oostenrijk te steunen wanneer deze bondgenoot in conflict komt met Servië als gevolg van de moord op troonopvolger Franz-Ferdinand in Serajewo. Servië weet zich gesteund door Rusland, dat Frankrijk als bondgenoot heeft. Door Frankrijk via België binnen te vallen, haalt Duitsland zich ook de vijandigheid van Engeland op de hals, dat de neutraliteit van België heeft gegarandeerd. Als ook andere staten toetreden tot de strijd is de Wereldoorlog een feit. In 1917 mengen de Verenigde Staten zich in de oorlog en daarmee keren Duitslands kansen. De dreigende nederlaag wordt gezien als het persoonlijke falen van de keizer. Zijn Kaiserliche Marine komt in opstand en in Berlijn breekt de revolutie uit. De geallieerden willen Wilhelm als oorlogsmisdadiger berechten, maar hij vlucht naar het neutrale Nederland, dat hem asiel verleent. Hij tekent op 29 november 1918 zijn troonsafstand.
Duitsland ziet hij nooit meer terug. Zijn stoffelijke resten zijn conform zijn laatste wil bijgezet in een mausoleum op het landgoed.

Canon DIGITAL IXUS 70
1/400s f/10.0 at 8.5mm iso100 full exif

other sizes: small medium original auto
comment | share
laine11-Jul-2009 21:30
A very fairytale like castle...and he was quite dashing !!
Jaime González11-Jul-2009 19:28
Stunning perspective! -V-