photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Osmund Enga | all galleries >> Galleries >> Skipsbilder R > Rein.jpg
previous | next
05-FEB-2008

Rein.jpg

Bildet innsendt av Rolf Dahl Ervik.
T/T "Rein" passerer her Port Said. Bygget ved Nederlandsche D&SB, Amsterdam, og sjøsatt 9/8-57.
24960 BRT, 39080 DWT.
Skipet har en noe uvanlig men interessant historie. Jeg siterer her det Rolf Dahl Ervik skrev i en mail til meg:

Selv om det er svært lenge siden, finnes det sikkert noen i Tromsø som kan dokumentere de opplysningene jeg fikk om den flotte skuta T/T Rein, da jeg var overstyrmann der i 65/66. Daverende kaptein Haakon Grønnesby fra Steinkjær fortalte meg da følgende: Skuta ble bygd for rederiet Jacobsen i Tromsø,men hadde en form for avtale med Tromsø kommune om at skuta skulle være et sysselsettingsskip for kommunen. Av den grunn ble hun utstyrt med et ganske uvanlig og stort mannskap. Blant annet bakere og ambulerende tannlege. Hvem som egentlig finanserte dette, kjenner jeg ikke til. Skuta ble imidlertid drevet av rederiet Sigurd Sverdrup, Oslo, og hadde SS som
skorsteinsmerke. Med sine mange og fine lugarer måtte skuta ha vært blant de fineste, og de største tankere i Europa da den ble bygd i 1957. Da jeg jobbet der, besto mannskapet i det alt vesentlige av trøndere og vestlendinger, og var redusert til den tidens normale, ca 35-40. Hvordan det hadde gått med de mange "sysselsatte" fra den originale ideen - vet jeg ikke. Det som for meg bekreftet historien var navneskiltene på enkelte lugarer - hvor det sto baker 1, baker 2 og tannlegekontor.
I alle fall var skuta flott enda etter nesten ti år i fart, og den vekket nok oppsikt da hun pløyde seg fram over havene med opp mot 18 knops fart. Selv om det også var problemer der om bord, minnes jeg henne som et av de beste skipene jeg noen gang har seil med.


other sizes: small medium original auto
comment | share
Osmund Enga18-Jan-2010 19:00
Takk til Geir Grønnesby for oppklaringen!
Rolf Dahl Ervik har beklaget feiltagelsen i Gjesteboka. Etter å ha seilt
som styrmann med så mange båter med forskjellige kapteiner som han,
er det ham tilgitt å ha tatt feil.
Feilen er nå rettet.
Guest 05-Oct-2008 12:14
Hei

det var nok min far, Haakon Grønnesby (fra Steinkjer), som var kaptein på Rein i 65. Han var kaptein på denne båten i mange år. Jeg har selv, som barn, vært p+å Rein flere ganger.

Med hilsen Geir Grønnesby
NMN 22-Apr-2008 00:57
Mener å huske at TT "Rein" var Norges største skip ultimo 1957