photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Patrick Lönnberg | all galleries >> Galleries >> Sollentuna > Torpet Skansen vid Edsviken
previous | next
5 juli 2012 Patrick Lönnberg

Torpet Skansen vid Edsviken

Torpet Skansen är känt sedan 1677 men hette då Hersbyvist. Från 1714 blir namnet Skansen. Åren runt 1800 flyttades torpet till Edsvikens strand. Mangårdsbyggnaden, som vi ser på bilden, blev klar 1817 och flygeln 1875.

I Jonas Love Almquists berättelse, "Ladugårdsarrendet (1840)", kommer det unga paret Greta och Anders till Skansen. - "... det skönaste ställe med de vackraste beteshagar vid sjön Edsviken. ... Med Skansen var det så att förnäma och rika herrskaper
från Stockholm, ..., brukade hyra det till sommarnöje av egendomägaren på Edsberg." En av dessa förnäma familjer är bröderna Gustaf och Janne Hazelius, den sistnämnde far till Artur Hazelius, Skansens och Nordiska Museets grundare.

Den 2 juni 1833 dränkte sig Gustaf tillsammans med Almquists piga och adoptivdotter, Stina Holfelt. De har ett kärleksförhållande trots att Gustaf är familjefar och det kan förklara den desperata handlingen.
En annan teori hävdar att sjävmorden skall ses som en religiös exaltationsakt inspirerad av Almquists verk "Amorina" och de Swedenborgska idéerna där om det fullkomliga äktenskapet i himmelen.


other sizes: small medium large original auto
share