photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment
Marius Nistor | all galleries >> Cresterea canarilor, sticletilor si scatiilor >> Cresterea si inmultirea canarilor >> Bolile canarilor > Colibaciloza
previous | next

Colibaciloza

Etiologie:
E. coli e un bacil gram negativ, asporigen, oaspete obisnuit al intestinului pasarilor de colivie, a carui microflora este constituita in general de microrganisme gram pozitive. Majoritatea suselor nu sunt patogene, doar unele tulpini pot produce boli determinate in parte de enterotoxine(ETEC) sau de tipurile enteroinvazive(EIEC).
Patogeneza:
E o boala conditionata de stress, schimbarea alimentatiei, perturbari climatice, suprapopulare si afectiuni virale. E. Coli este responsabil pentru multe afectiuni fie ca si agent patogen primar sau oportunist. E probabil cea mai frecventa cauza a mortalitatii la pui in prima saptamana dupa ecloziune. La acestia poate sa produca: Onfalite, Enterite si Colispeticemii.


Onfalita
Patogeneza:
Reprezinta infectia sacului vitelin, care se poate produce pe doua cai:
1.ombilicul care nu este bine cicatrizat si permite penetrarea E. Coli;
2.multiplicarea bacteriana in interiorul oului ca urmare a contaminarii fecale a cojii.
De fapt, la adult apare o forma de boala ce intereseaza aparatul genital (in principal la femele) cu repercursiuni asupra productiei de oua (blocarea lor in cloaca sau producerea de oua cu coaja subtire), dar cel mai frecvent moartea embrionara.
Simptomatologia:
La puii afectati apare o tumefiere a abdomenului ce devine umflat, proeminent cu necroze pericloacale. Aceste leziuni pot sa fie agravate prin suprainfectare secundara cu alti agenti patogeni: streptococi, stafilococi, proteus, pseudomonas si nu in ultimul rand clostridiile care au un aport important in leziunile necrotice. Evolutia e rapida si duce la moartea tuturor puilor din cuib prin septicemie.
Profilaxie:
Onfalita nu este o maladie colectiva si cuprinde putine cuiburi, de cele mai multe ori datorita lipsei de igiene din timpul clocitului, la femelele prea tinere sau prea batrane, debilitata si ca urmare e mai bine sa se elimine cuibul.
Tratament:
Doar femelele cu probleme se trateaza cu un produs pe baza de Furazolidon 2% si Oxitetraciclina 2% - 10 ml/l apa. In cazul suprainfectiilor secundare se poate folosi un antibiotic cu spectru larg Augumentin(pediatric 312,5 mg) - 1 gr/100 ml apa timp de 7 zile.


Enteritele produse de E. Coli
Aceste enterite apar cel mai frecvent datorita unor erori nutritionale. Din cauza unor seminte sau pesmeturi degradate sau contaminate cu mucegaiuri si micotoxine cu care femela hraneste puii. In aceste conditii, E. Coli un oportunist care in mod obisnuit contamineza alimentele in cauza, se inmulteste rapid si devine patogen.
Simptomatologie:
Principalele simptome sunt fecalele lichide ale puilor(parca ar asuda), tumefactia abdomenului, vomismente, diareea atipica ce prezinta emisii de fecale lichide mucoase, rar sanguinolente, sete intensa, letargie, scadere in greutate (deosebirea se face fata de salmoneloza unde diareea e predominant sanguinolenta).
Terapia:
In primul rand eliminarea alimentelor care au activat aceasta infectie si administrarea in apa a unor medicamente non sistemice. Aminoglicozidele pe cale orala nu sunt absorbite de peretele intestinal, dar pe cale sistemica sunt nefrotoxice si ototoxice.
Gentamicina – 0,5ml/250 ml apa timp de 3 zile
Neomicina – 10ml/ l apa sau 1 compr/l apa timp de 7 zile
Streptomicina(2,288g) – 30ml/l apa timp de 5 zile
Furazolidon 2%+Oxitetraciclina 2% - 10gr/l apa


Enterobacterioza
E. coli, Citrobacter – Pseudomonas – sunt cauza unor patologii latente care apar doar cand sunt presenti in numar mare, producand infectii enterice atunci cand organismul nu mai poate face fata acestei inmultiri rapide. Puii celei de a 3 a serii sunt cei mai afectati, in acest context asociindu-se stresul femelelor precum si alimentele contaminate.


Punctul Negru
Atat de temutul punct negru nu este altceva decat evidentierea prin subtire perete abdominal al vezicii biliare mult marite. Aceasta situatie se intalneste la puii cu afectiuni hepatices au gastroenterice. De multe ori este vorba de afectiuni date de enterobacterii, care reaspund la tratamentul cu antibiotice cu spectru larg de actiune. Neomicina in asociatie cu Amfotericina B rezolva in general multe afectiuni de patologie gastrointestinala.


other sizes: small medium original auto
share
costi petrescu 02-Feb-2015 10:18
tratamentul de mai jos
Gentamicina – 0,5ml/250 ml apa timp de 3 zile
Neomicina – 10ml/ l apa sau 1 compr/l apa timp de 7 zile
Streptomicina(2,288g) – 30ml/l apa timp de 5 zile
Furazolidon 2%+Oxitetraciclina 2% - 10gr/l apa

... se administreaza in etape sau toate acestea intr-un amestec cu apa ?
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment