photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Pijk Kuipéri | all galleries >> Gelderland >> T >> Terborg > Terborg, hervomde kerk
previous | next
03-SEP-2008

Terborg, hervomde kerk

view map

De Nederlands Hervormde Kerk van Terborg ligt aan de Hoofdstraat van Terborg.

De kerk is een van de oudste gebouwen van Terborg. Het is een laatgotische eenbeukige kerk. De Nederlands Hervormde kerk dateerd uit 1517. Enkele delen zijn later toegevoegd. De kerk is een rijksmonument.

In 1370 stond er al een kapel op de huidige locatie. Op 20 januari 1372 laat Hendrik van Wisch een altaar plaatsen gewijd aan de maagd Maria en de heilige Georgius. In 1382 wordt Terborg tot een zelfstandige parochie verheven (voor die tijd behoorde Terborg tot de parochie van Etten). Geerd van Vreden was de eerste pastoor in deze kerk. Na de reformatie (1580-1600) was de eerste predikant Pibo Ovitius. De katholieken maakten vanaf die tijd gebruik van een schuur en vanaf 1843 van een nieuwe Rooms Katholieke Kerk.

Het oudste deel van de kerk is het koor uit 1517. Het schip is gebouwd op de plek waar eerder de kapel stond. In het koor liggen vier grafzerken. De oudste zerk dateerd uit 1634. In het midden van het koor bevindt zich een grafkelder van het geslacht Wisch.

In 1746 werd de toren tijdens een storm verwoest. De kanonnen van de stad werden verkocht om de bouw van de nieuwe toren te financieren. De landmeter en architect Gerrit Ravenschot ontwierp de nieuwe toren met topkoepeltje. In de tweede wereldoorlog werden 3 kerkklokken door de Duitsers gevorderd.

Het schip van de kerk dateerd uit 1844 en vervangt het oude schip uit 1409.

In de kerk staat een orgel uit 1848 van Carl Friedrich August Naber (1797-1861).


other sizes: small medium large original auto
comment | share