photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Cristian Jensen | all galleries >> Birding in Spain - Best Birding Sites in Spain - Wildlife Photography >> Birds and landscapes from the Ebro Delta Nature Park - Aus del Delta de l'Ebre - Aves y paisajes del Parque del Delta del Ebro > Lapwing - Vanellus venllus - Avefría - Fredeluga
previous | next
24-NOV-2009 © Cristian Jensen - Audouin Birding Tours

Lapwing - Vanellus venllus - Avefría - Fredeluga

Ebro Delta Nature Park - Delta de l'Ebre - Delta del Ebro

Aquesta foto va ser presa en una de les sortides al Parc Natural del Delta de l'Ebre de Audouin Birding Tours http://www.audouinbirding.net/
La Marinera o Fredeluga

La Marinera com l’anomenen al Delta o Vanellus vanellus com a nom científic és un ocell molt simpàtic i bonic que podrem trobar als arrossars.
Fredeluga, com li diuen a la resta de Catalunya, o Avefría, en castellà, són noms d’aquest ocell que defineixen els seus costums d’aparèixer en grups grans quan comença el fred de tardor i hivern. A molt indrets es una ocell que s’utilitza com a indicador que l’hivern quan és a punt de començar.
Les parts superiors de la Marinera són verd fosc i les inferiors blanques amb una cresta al cap. Els mascles tenen aquesta cresta més llarga que en les femelles. Amb el bec curt i prim com si d'una pinça es tractés, va intentant agafar alguns animalets de dins del fang.

La marinera és un ocell de la família dels Limícoles, paraula composta que vol dir limi o llims i cola que vol dir viure a, es a dir viure als llims. És una família relativament gran i de la qual en trobem moltes espècies a les zones humides. Espècies emparentades serien el Cusi-sacs, els Territs, els Corriols i les Cames-llargues.
La tenim present durant la tardor, i l’hivern i amb molt poquets exemplars durant l’agost i els mesos de primavera. Moltes Fredelugues comencen la seva migració cap al nord coincidint amb els mesos (Febrer, Març i Abril) en que s’assequen els arrossars. La majoria d’ocells van a criar a la primavera a països com Holanda, Bèlgica, Alemanya, Suècia, Noruega, Dinamarca, Regne Unit, República Txeca, Eslovàquia, França, Hongria, Països Bàltics, Suïssa, Polònia i Rússia.

Té un caminar a corregudes i sempre amb el cap erigit i atenta al possible perill. Quan se l’espanta te un característic xiulet que inunda els arrossars a l’hivern.
Al Delta és un ocells relativament comú i bastant fàcil de veure en la època de l'any indicada. Es reparteix sobretot pels arrossars, erms, horta i llacunes sense massa vegetació i poc inundades on elles poden anar caminant pel mig de l'aigua buscant petits invertebrats.
Durant el cens d’hivern que es du a terme al Delta s’han arribat a contar 17.521 fredelugues amb oscil·lacions molt marcades de fins a 6.000 exemplars menys en el pitjor dels anys.
A Catalunya hi ha grans nuclis hivernants a zones de cultiu de l'Empordà, al Delta del Llobregat i a les planes agrícoles de Lleida. I ja de manera molt més esporàdica o quasi relicte a d'altres indrets agrícoles de la resta del país. Les seves poblacions hivernals a Catalunya són bastant fluctuants depenent del fred de l’hivern al centre d’Europa i la producció de joves d’aquell any. Per exemple l’any 2002 es van arribar a contar a Catalunya 29.000 Fredelugues i en el 2005 gairebé 19.000. Amb això, les poblacions de centre Europa s’estan veient afectades molt negativament amb disminucions molt severes degut a les mesures d’intensificació agrícola.

Esta foto fue tomada en una de las excursiones al Parque Natural Delta del Ebro de Audouin Birding Tours http://www.audouinbirding.net/

This picture was taken in one of the day trip to Ebro Delta Nature Park from Audouin Birding Tours http://www.audouinbirding.net/

Audouin Birding Tours birdwatching in Spain

Audouin Birding Tours - Birdwatching in Spain - Extremadura, Andalucia, Aragon and Catalonia - http://www.audouinbirding.net/

Audouin Birding Tours

Audouin Birding Tours - Excursiones para la observacion de Aves en el Delta del Ebro, Ports y otras destinaciones en Catalunya y España - http://www.audouinbirding.net/

Canon EOS Digital Rebel XS
Arrozales del Delta del Ebro full exif

other sizes: small medium original auto
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment